Ads 468x60px

Khamis, 6 Oktober 2016

Al-Quran & Kelebihan-Kelebihannya

Kita bersyukur kepada Allah SWT kerana pada hari  ini kita masih
diberikan peluang oleh Allah SWT untuk terus menghirup udara segar di atas bumi Allah yang cantik ini. Kita bersyukur kepada-Nya kerana melimpahkan  kepada kita dengan limpahan kurnia yang tidak terhingga. Kita diberikan rezeki yang cukup banyak. Antara kurniaan-Nya yang terbesar kelebihan ialah Iman dan Islam. Seterusnya, Islam mengajar kita untuk mempercayai al-Quran yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan Jibril AS.
Al-Quran merupakan kitab suci terakhir yang diturunkan kepada umat manusia
untuk diimani dan diamalkan isi kandungannya. Al-Quran merupakan petunjuk kepada seluruh umat manusia dari zaman Nabi Muhammad SAW sehingga zaman manusia terakhir sebelum dunia ini kiamat. Al-Quran merupakan kesenambungan kitab-kitab suci terdahulu yang diturunkan kepada rasul-rasul terdahulu. Ramadhan merupakan bulan mulia. Kenapa ramadhan mulia? Antara sebabnya ialah kerana diturunkan Al-Quran padanya iaitu Nuzul Al-Quran.
            Takrif Al-Quran:
            Al-Quran mempunyai banyak nama. Antaranya:
            1-Al-Kitab:
ذَلِكَ الكِتَابُ لاَرَيبَ فِيهِ هُدًى لِلمُتَّقِينَ
2.  Kitab[11][1] (Al Quran) Ini tidak ada keraguan padanya; petunjuk bagi mereka yang bertaqwa[12],[2]
[Surah Al-Baqarah: 2]
            2-Al-Quran:
 إِنَّا عَلَينَا جَمْعَهَهُ وَقُرآنَهُ.فَإِذَا قَرَأْتَ القُرآنَ فَاتَّبِعْ قُرآنَهُ
17.  Sesungguhnya atas tanggungan kamilah mengumpulkannya (di dadamu) dan (membuatmu pandai) membacanya.18.  Apabila kami Telah selesai membacakannya Maka ikutilah bacaannya itu.
[Surah Al-Qiamah: 17-18]]
            3-Al-Furqan:
تَبَارَكَ الَّذِيْ نَزَّلَ الفُرْقَانَ عَلَى عَبْدِهِ لِيَكُونَ لِلعَالَمِيْنَ نَذِيْرًا
1.  Maha Suci Allah yang Telah menurunkan Al Furqaan (Al Quran) kepada hamba-Nya, agar dia menjadi pemberi peringatan kepada seluruh alam[1052][3]
[Al-Furqan: 1]
            4-Al-Zikr:
هَذَا ذِكْرٌ مُبَارَكٌ أَنْزَلْنَاهُ.أَفَأَنْتُمْ لَهُ مُنْكِرُوْنَ
50.  Dan Al Quran Ini adalah suatu Kitab (peringatan) yang mempunyai berkah yang Telah kami turunkan. Maka mengapakah kamu mengingkarinya?
[Surah Al-Anbia’: 50]
            Takrif dari Sudut Istilah Syarak:
Dari sudut syarak, ulama mempunyai beberapa takrif. Mereka mendefinisikan Al-
Quran mengikut bidang masing-masing. Menurut Syeikh Ali As-Sobuni, takrifan yang disepakati ulama ialah:
هُوَ كَلاَمُ اللهِ المُعْجِزُ، المُنَزَّلُ عَلَى خَاتَمِ الأَنْبِيَاءِ وَالمُرسَلِيْنَ، بِوَاسِطَةِ الأَمِيْنِ جِبْرِيْلَ عَلَيْهِ السَّلاَمُ المَكْتُوبُ فِيْ المَصْحَفِ، المَنْقُولُ إِلَيْنَا بِالتَّوَاتُرِ المُتَعَبَّدُ بِتِلاَوَتِهِ، المَبْدُوءُ بِسُورَةِ الفَاتِحَةِ وَالمُخَتَّمُ بِسُورَةِ النَّاسِ.
            Al-Quran merupakan kalam Allah yang menjadi mukjizat yang diturunkan kepada penutup segala Nabi dan Rasul AS melalui perantaraan Malaikat Jibril AS. Al-Quran ditulis dalam mashaf, disampaikan secara mutawatir, dikira ibadat kepada mereka yang membacanya, dimulai dengan Surah Al-Fatihah dan diakhiri dengan Surah An-Nas.
[Dr. Muhammad Ali As-Sobuni, At-Tibyan fi Ulum Al-Quran, hal. 6, Cetakan Dar As-Sobuni (1420H)]
1)      Kelebihan al-Quran
a-Tiada keraguan padanya. Firman Allah SWT:
yذَلِكَ الكِتاَبُ لاَ رَيْبَ فِيْهِ هُدًى لِلْمُتَّقِيْن
2.     Kitab[11][4] (Al Quran) Ini tidak ada keraguan padanya;
petunjuk bagi mereka yang bertaqwa[12],[5]
 (Surah Al-Baqarah:2)
b-Al-Quran Mengeluarkan Manusia dari Kekufuran kepada Petunjuk.
Firman Allah Taala:
الر كِتَابٌ أَنْزَلْنَاهُ إِلَيْكَ لِتُخْرِجَ النَّاسَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِ رَبِّهِمْ إِلَى صِرَاطِ الْعَزِيزِ الْحَمِيدِ (١)
1.  Alif, laam raa. (Ini adalah) Kitab yang kami turunkan kepadamu supaya kamu mengeluarkan manusia dari gelap gulita kepada cahaya terang benderang dengan izin Tuhan mereka, (yaitu) menuju jalan Tuhan yang Maha Perkasa lagi Maha Terpuji.
[Surah Ibrahim: 1]
c-Mengangkat martabat manusia menjadi yang terbaik. Sabda Nabi SAW:
Dari Ali RH & Othman RH, Sabda Nabi SAW:
خَيرُكُم مَن تَعَلَّمَ القُرآنَ وَعَلَّمَهُ
[ (خ ت) عن علي رضه (حم د ت هـ) عن عثمان رضه. (صح): صحيح البخاري]
(Orang yang terbaik di kalangan kamu ialah mereka yang mempelajari Al-Quran dan mengajarnya (kepada orang lain)
 [HR al-Bukhari, Abu Daud, At-Tarmizi, Ibnu Majah & Ahmad]
خِيَارُكُم مِن تَعَلَّمَ القُرآنَ وَعَلَّمَهُ
[ (هـ) عن سعد رضه.(صح): الجامع الصغير(3982)، الصحيحة (1171)]
Mereka yang terbaik dari kalangan kamu ialah mereka yang belajar Al-Quran dan mengajarnya
[HR. Ibnu Majah: Hadis ini dinilai sahih oleh Imam Sayuthi (Al-Jami’ As-Soghir: 3982) & Al-Albani (Silsilah Al-Ahadith As-Sohihah: 1171)]
d-Mengeluarkan manusia daripada kekufuran kepada Petunjuk.
Firman Allah Taala:
الر كِتَابٌ أَنْزَلْنَاهُ إِلَيْكَ لِتُخْرِجَ النَّاسَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِ رَبِّهِمْ إِلَى صِرَاطِ الْعَزِيزِ الْحَمِيدِ 
1.  Alif, laam raa. (Ini adalah) Kitab yang kami turunkan kepadamu supaya kamu mengeluarkan manusia dari gelap gulita kepada cahaya terang benderang dengan izin Tuhan mereka, (yaitu) menuju jalan Tuhan yang Maha Perkasa lagi Maha Terpuji.
(Surah Ibrahim: 1)
e-Menyelamatkan manusia daripada seksa neraka. Sabda Nabi SAW:
Allah tidak akan mengazab hati yang menghafal al-Quran
 (Hadis Riwayat Al-Bukhari)
f-Menjadi syafaat kepada pembaca yang beramal dengan hukum-hakamnya. Sabda Nabi SAW:
اقْرَأُوا القُرآنَ.فَإِنَّهُ يَأْتِيْ يَوْمَ القِيَامَةِ شَفِيْعًا لأَصْحَابِهِ...
Bacalah al-Quran sesungguhnya al-Quran akan datang memberikan  syafaat kepada pembacanya.
 (Hadis riwayat Muslim)
Dari Ibnu Omar RH, Sabda Nabi SAW:
الصِّيَامُ وَالقُرآنُ يَشْفَعَانِ لِلعَبْدِ يَومَ القِيَامَةِ، يَقُولُ الصِّيَامُ: أَيْ رَبِّ، إِنِّيْ مَنَعْتُهُ الطَّعَامَ وَالشِّهَوَاتِ بِالنَّهَارِ فَشَفِّعْنِيْ فِيْهِ، وَيَقُولُ القُرآنُ: رَبِّ مَنَعتُهُ النَّومَ بِالَّليْلِ فَشَفِّعْنِيْ فِيْهِ، فَيُشَفَّعَانِ.
[(حم طب ك هب) عن ابن عمر رضهما.(صح): الجامع الصغير(5203)، صحيح الترغيب (983)]
Puasa dan Al-Quran akan memohon syafaat kepada seseorang hamba pada Hari Qiamat. Puasa berkata: Wahai Tuhan! Sesungguhnya aku telah menegahnya makan dan nafsu syahwat dengan Api Neraka. Berikanlah syafaat kepadanya. Al-Quran berkata: Wahai Tuhan! Aku telah menegahnya dari tidur malam. Berikanlah syafaat kepadanya. Lalu hamba itu diberi syafaat.
[HR. Ahmad, At-Tabrani, Al-Hakim & Al-Baihaqi: hadis dinilai sahih oleh Imam As-Suyuthi (Al-Jami’ As-Soghir: 5203) & Al-Albani (Sohih At-Targhib: 983)]
Menurut Syeikh Dr. Mustafa Bugha et al. maksud pembaca di sini bukan setakat membaca tetapi beramal juga dengan hukum hakamnya (Kitab Nuzhah al-Muttaqeen, Dr. Mustafa Bugha et al (hlm.5/Jil.1), Muassasah al-Resalah, Beirut, Lubnan)
f-Al-Quran akan berhujah di depan Allah untuk membela pembaca yang beramal dengannya. Sabda Nabi SAW:
Akan dihadapkan manusia di hadapan Allah di Hari Qiamat dengan al-Quran yang diamalkannya dimulai oleh Surah al-Baqarah kemudian Surah Ali ‘Imran. Kedua-duanya akan berhujah mewakili pembaca yang beramal dengannya.
 (Hadis riwayat Muslim)
g-Mukmin yang membaca al-Quran mendapat kedudukan tertinggi. Sabda Nabi SAW:
مَثَلُ المُؤْمِنِ الَّذِيْ يَقْرَأُ القُرآنَ مَثَلُ الأُتْرُجَّةِ. رِيْحُهَا طَيِّبٌ وَطَعْمُهَا طَيِّبٌ.وَمَثَلُ المُؤْمِنِ لاَ يَقْرَأُ القُرآنَ مَثَلُ التَّمرَةِ لاَ رِيْحَ لَهَا وَطَعْمُهَا حُلْوٌ.وَمَثَلُ المُنَافِقِ الَّذِيْ يَقْرَأُ القُرآنَ مَثَلُ الرَّيْحَانَةِ رِيْحُهَا طَيِّبٌ وَطَعْمُهَا مُرٌّ.وَمَثَلُ المُنَافِقِ لاَ يَقْرَأُ القُرآنَ كَمَثَلِ الحَنْظَلَةِ لَيسَ لَهَا رِيْحٌ وَطَعْمُهَا مُرٌّ.
Perumpamaan seorang mukmin yang membaca al-Quran itu seperti al-utrujjah ; baunya wangi rasanya juga sedap. Mukmin yang tidak membaca al-Quran adalah seperti buah kurma; tiada bau tetapi rasanya manis. Munafiq yang membaca al-Quran pula seperti raihanah; baunya wangi tetapi rasanya pahit. Munafiq yang tidak membaca al-Quran pula seperti labu pahit; baunya tiada rasanya pula pahit
 (Hadis Muttafaq ‘alaih)
(Al-utrujjah merupakan sejenis buah yang berbau wangi serta sedap rasanya. Raihanah pula merupakan sejenis tumbuhan (Dr. Mustafa Bugha et. al, Kitab Nuzhah al-Muttaqeen-Syarah Riyadh al-Soleheen Imam Nawawi)
g-Mengamalkan al-Quran akan memuliakan sesebuah bangsa. Sabda Nabi SAW:
Dari Omar Al-Khattab RH, Sabda Nabi SAW:
إِنَّ اللهَ تَعَالَى يَرْفَعُ بِهَذَا الكِتَابِ أَقْوَامًا، وَيَضَعُ بِهِ آخَرِيْنَ.
[(م هـ) عن عمر رضه.(صح): صحيح مسلم]
Sesungguhnya Allah akan mengangkat martabat sesuatu kaum yang beramal dengan al-Quran dan menghina kaum yang tidak beramal dengannya
[HR. Muslim & Ibnu Majah]
h-Terpelihara daripada sebarang perubahan. Firman Allah SWT:
إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ (٩)
Sesungguhnya Kami-lah yang menurunkan Al Quran,
dan Sesungguhnya Kami benar-benar memeliharanya[6]
  (Surah Al-Hijr:9)
j-Membacanya beroleh pahala. Sabda Nabi SAW:
Sesiapa yang membaca satu huruf daripada Kitab Allah ke atasnya satu kebaikan, Satu kebaikan itu dengan sepuluh kali ganda. Aku tidak berkata alif satu huruf tetapi alif satu huruf lam satu huruf mim satu huruf
 (Hadis Riwayat At-Tarmizi)
k-Pelepas Dari Syirik
Dari Naufal bin Muawiyah RH, Sabda Nabi SAW:
إِذَا أَخَذْتَ مَضْجَعَكَ مِنَ اللَّيْلِ فَاقْرَأْ (يَاأَيُّهَا الكَافِرُونَ) ثُمَّ نِمْ عَلَى خَاتِمَتِهَا، فَإِنَّهَا بَرَاءَةٌ مَنَ الشِّرْكِ.
[(د ت حم هب ك) عن نوفل بن معاوية رضه (ن) والبغاوي وابن قانع، والضياء عن جبلة بن حارثة رضه.(صح): الجامع الصغير(367)، (ح) المشكاة(2161)]
     Apabila kamu membaringkan badan untuk tidur pada waktu malam, maka hendaklak kamu membaca Surah (قل يا أيها الكافرون) kemudian tidurlah apabila selesai membacanya.  Sesungguhnya surah itu pelepas dari syirik
[HR Abu Daud, At-Tarmizi, Ahmad, Al-Baihaqi dan Al-Hakim: Hadis ini dinilai sahih oleh Imam As-Suyuthi (Al-Jami’ As-Soghir: 367) & Al-Albani ( Al-Misykat: 2161)]
l-Darjat-Darjat Surah dalam Al-Quran
Dari Ibnu Abbas RH, Sabda Nabi SAW:
﴿إِذَا زُلْزِلَتِتَعْدِلُ نِصْفَ القُرآنِ،وَ﴿قُل يَاأَيُّهَا الكَافِرُونَتَعْدِلَ رُبُعَ القُرآنِ، وَ﴿قُل هُوَاللهُ أَحَدٌتَعْدِلُ ثُلُثَ القُرآنِ.
[(ت ك هب) عن ابن عباس رضهما.(صح): الجامع الصغير(659)]
Surah (إذا زلزلت) menyamai separuh al-Quran. Surah (قل ياأيها الكافرون) menyamai ¼ Al-Quran dan Surah (قل هو الله أحد) menyamai 1/3 Al-Quran
[HR. At-Tarmizi, Al-Baihaqi & Al-Hakim: Dinilai sahih oleh Imam Suyuthi dalam Al-Jami As-Soghir  no: 659]
m-Galakan Membaca Al-Quran
Dari Al-Barra’ bin Azib RH, Sabda Nabi SAW:
اقْرَأْ. فُلاَنُ.فَإِنَّهَا السَّكِيْنَةُ تَنَزَّلَتْ عِنْدَ القُرآنِ.أَوْ تَنَزَّلَتْ لِلقُرآنِ
[(ق) عن البراء بن عازب رضه]
Bacalah. Wahai Fulan. Sesungguhnya ketenangan turun di sisi Al-Quran.
[HR Al-Bukhari & Muslim]
Dari Ibnu Omar RH, sabda Nabi SAW:
اقْرَإِ القُرآنَ فِي أَربَعِينَ.
[(ت) عن ابن عمر رضهما.(ح): الجامع الصغير(1330)، الصحيحة (1512)]
Bacalah Al-Quran pada 40 hari (sekali khatam)
[HR. At-Tarmizi: Hadis ini dinilai sahih oleh Imam Sayuthi (Al-Jami’ As-Soghir :1330) & Al-Albani (Silsilah Al-Ahadith As-Sohihah:1512)]
Dari Ibnu Omar RH, Sabda Nabi SAW:
اقْرإِ القُرآنَ فِي كُلِّ شَهْرٍ، اقْرَأْهُ فِي عِشْرِينَ لَيلَةً، اقْرَأْهُ فِي عَشْرٍ اقْرَأْهُ فِي سَبعٍ، وَلاَ تَزِدْ عَلَى ذَلِكَ.
[(ق د) عن ابن عمر رضهما.(صح): صحيح البخاري وصحيح مسلم]
Bacalah Al-Quran pada setiap bulan (sekali khatam) atau khatamkanlah ia pada setiap 20 malam atau khatamkanlah ia pada setiap 10 hari atau khatamkanlah ia pada setiap 7 hari dan jangan lebih daripada itu
[HR.Al-Bukhari, Muslim & Abu Daud]
                Dari Al-Barra’, Sabda Nabi SAW:
حَسِّنُوا القُرآنَ بِأَصوَاتِكُم فَاِنَّ الصَّوتَ الحَسَنَ يَزِيدُ القُرآنَ حَسَنًا
[ (الدارمي في الصلاة (ك) عن البراء.(ح): الجامع الصغير(3726)،(صح): صحيح أبي داود(1320)]
Perbaikilah (bacaan) Al-Quran (kamu) kerana (bacaan dengan) suara yang baik itu meningkatkan kebaikan Al-Quran
[HR. Ad-Darimi & Al-Hakim: dinilai hasan oleh Imam Suyuthi (Al-Jami’ As-Soghir: 3726) & sahih oleh Al-Albani (Sahih Abi Daud: 1320)]
n-Pembaca Al-Quran disayangi Allah
Dari Ibnu Mas’ud RH, Sabda Nabi SAW:
ثَلاَثٌَ يُحِبُّهُمُ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ:رَجُلٌ قَامَ مِنَ اللَّيلِ يَتْلُو كِتَابَ اللهِ، وَرَجُلٌ تَصَدَّقَ صَدَقَةً بِيَمِينِهِ يُخْفِيهَا مِنْ شِمَالِهِ، وَرَجُلٌ كَانَ فِي سَرِيَّةٍ فَانهَزَمَ أَصحَابُهُ فَاستَقْبَلَ العَدُوَّ.
[(ت) عن ابن مسعود رضه.(صح): الجامع الصغير(3552)]
Tiga golongan yang dicintai Allah Azza Wa Jalla: Lelaki yang bangun ditengah malam lalu membaca al-Kitab (Al-Quran), Lelaki yang bersedekah dengan tangan kanan dan menyembunyikannya dari tangan kirinya dan lelaki yang berjuang di medan perang pada jalan Allah.
[HR. At-Tarmizi: Hadis ini dinilai sahih oleh Imam Suyuthi (Al-Jami’ As-Soghir: 3552)]
o-Al-Quran itu cahaya dan jalan yang lurus
Sabda Nabi SAW:
القُرآنُ هُوَ النُّورُ المُبِينُ، وَالذِّكْرُ الحَكِيمُ، وَالصِّرَاطُ المُسْتَقِيمُ.
[(هب) عن رجل. (ح): الجامع الصغير(6186)، (ض): ضعيف الجامع (4140)]
Al-Quran itu cahaya yang jelas, zikir yang baik dan jalan yang lurus
[HR. Al-Baihaqi: Dinilai hasan oleh Imam Suyuthi (Al-Jami’ As-Soghir: 6186) & Daif oleh Al-Albani (Doif Al-Jami’ :4140) ]
p-Larangan-Larangan Tentang Al-Quran
Dari Abu Hurairah RH, Sabda Nabi SAW:
الجَدَالُ فِي القُرآنِ كُفْرٌ.
[(ك) عن أبي هريرة رضه.(صح): صحيح الترغيب(139)]
Perdebatan tentang Al-Quran boleh membawa kepada kekufuran.
[HR Al-Hakim: Hadis ini dinilai sahih oleh Al-Albani (Kitab Sahih At-Targhib: 139)]
Dari  Ibnu Omar RH, Sabda Nabi SAW:
لاَ يَقْرَأُ الجُنُبُ وَلاَ الحَائِضُ شَيئًا مِنَ القُرآنِ.
[(ت حم هـ) عن ابن عمر رضهما.(ح): الجامع الصغير(9983)، (ض): إرواء الغليل(192)]
Orang yang berjunub dan haidh dilarang membaca Al-Quran
[HR. At-Tarmizi, Ibnu Majah & Ahmad]
            Dari  Ibnu Omar RH, Sabda Nabi SAW:
لاَ يَمَسُّ القُرآنَ إِلاَّ طَاهِرٌ
[(طب) دري ابن عمر رضي الله عنهما. حسن :الجامع الصغير(9986).صحيح:الألباني(صحيح: المشكاة (465)]
Dilarang menyentuh Al-Quran kecuali mereka yang suci (berwudhu’)
[HR. At-Tabrani: Hadis ini dinilai hasan oleh Imam Suyuthi (Al-Jami’ As-Soghir: 9986), Sahih oleh Al-Albani (Al-Misykat:465)]
            Dari Jundab RH,Sabda Nabi SAW:
مَنْ قَالَ فِيْ القُرآنِ بِرَأْيِهِ فَأَصَابَ فَقَدْ أَخْطَأَ.
[(3) عن جندب رضه.(صح): الجامع الصغير(8900)، (ض): المشكاة (235)]
Sesiapa yang berkata tentang Al-Quran dengan fikirannya sendiri lalu benarlah pendapatnya maka beliau tetap bersalah
[HR. Abu Daud, At-Tarmizi & An-Nasai: Hadis ini dinilai sahih oleh Suyuthi (Al-Jami’ As-Soghir: 8900) daif oleh Al-Albani (Al-Misykat: 235)]
Dari Ibnu Abbas RH, Sabda Nabi SAW:
مَنْ قَالَ فِيْ القُرآنِ بِغَيرِ عِلْمٍ فَلْيَتَبَوَّأْ مَقْعَدَهُ مِنَ النَّارِ.
[(ت) عن ابن عباس رضه.(ح):الجامع الصغير (8899)]
Sesiapa yang berkata (mentafsir) Al-Quran tanpa ilmu, maka bersedialah tempat duduknya (sebagai seksaan) dari api neraka
[HR. At-Tarmizi: Hadis ini sahih di sisi Suyuthi (Al-Jami’ As-Soghir: 8899)]
q-Penawar dan Rahmat kepada Orang-Orang Mukmin
Firman Allah Taala:
وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِينَ وَلا يَزِيدُ الظَّالِمِينَ إِلا خَسَارًا (٨٢)
82.  Dan kami turunkan dari Al Quran suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman dan Al Quran itu tidaklah menambah kepada orang-orang yang zalim selain kerugian.
[Surah Al-Israk: 82]
r-Masyarakat yang beramal dengan Al-Quran akan mendapat keberkatan
Dari Omar Al-Khattab RH, Sabda Nabi SAW:
إِنَّ اللهَ تَعَالَى يَرْفَعُ بِهَذَا الكِتَابِ أَقْوَامًا، وَيَضَعُ بِهِ آخَرِيْنَ.
[(م هـ) عن عمر رضه.(صح): صحيح مسلم]
Sesungguhnya Allah akan mengangkat martabat sesuatu kaum yang beramal dengan al-Quran dan menghina kaum yang tidak beramal dengannya
[HR. Muslim & Ibnu Majah]
Marilah kita bersama-sama membaca dan beramal dengan al-Quran supaya kita semua akan sentiasa mendapat pahala, rahmat, keampunan dan kedudukan yang tinggi di sisi Allah pada Hari Akhirat kelak. Umat Islam wajib yakin bahawa al-Quran adalah sebagai penyelamat di dunia & akhirat. Akan tetapi, ramai ahli masyarakat kita lebih mempercayai sistem atau ideologi yang dibawa dari Barat baik, sekularisme, liberalisme, pragmatisme dan lain-lain ideologi sesat yang lain. Kalau ideologi Barat diutamakan dan isi kandungan al-Quran tidak diamalkan, adakah masih dinamakan percaya kepada al-Quran? Umat Islam yakin kepada al-Quran sebagai kalam Allah yang azali, tetapi kenapa isi kandungan al-Quran tidak diamalkan dalam kehidupan kita daripada bab sekecil-kecilnya hingga kepada bab pemerintahan negara? Adakah ini masih dianggap percaya kepada al-Quran? Kenapa surat khabar boleh dibaca setiap hari tetapi al-Quran malas dibaca? Adakah kalam manusia lebih diutamakan daripada kalam Allah? Fikir-fikirkanlah saudara-saudariku.…wallahu a’lam..wasalam.[1] [11]  Tuhan menamakan Al Quran dengan Al Kitab yang di sini berarti yang ditulis, sebagai isyarat bahwa Al Quran diperintahkan untuk ditulis.
[2] [12]  takwa yaitu memelihara diri dari siksaan Allah dengan mengikuti segala perintah-perintah-Nya; dan menjauhi segala larangan-larangan-Nya; tidak cukup diartikan dengan takut saja.
[3] [1052]  maksudnya jin dan manusia.
[4] [11] Tuhan menamakan Al Quran dengan Al Kitab yang di sini berarti yang ditulis, sebagai isyarat bahwa Al Quran diperintahkan untuk ditulis
[5].[12] takwa yaitu memelihara diri dari siksaan Allah dengan mengikuti segala perintah-perintah-Nya; dan menjauhi segala larangan-larangan-Nya; tidak cukup diartikan dengan takut saja.
[6] yat Ini memberikan jaminan tentang kesucian dan kemurnian Al Quran selama-lamanya.
Ingin menerima tips-tips berkaitan Belajar Al-Quran terus ke emel anda?
....Taip Emel dalam kotak dibawah & Klik Langgan:


Delivered by FeedBurner
belajar al quran online belajar mengaji al quran belajar tajwid al quran belajar tarannum al quran belajar membaca al quran belajar bahasa al quran belajar baca al quran belajar quran belajar membaca al quran online cara mudah belajar al quran belajar mengaji al quran online belajar alquran cara belajar al quran mari belajar al quran belajar mukadam kelas belajar al quran software belajar membaca al quran alquran.com alquram belajar al quran percuma www.alquraan belajar quran al baghdadi hukum belajar al quran belajar tafsir al quran belajar al quran bertajwid al quaraan belajar menghafal al quran aplikasi belajar al quran belajar baca al quran online al quram alqoran downloads al quran search al quran al_qur an alquraan.com software belajar al quran belajar murotal al quran belajar al quran digital belajar baca al quran cepat al qoraan al qauran قرانً a lquran alqaran alqoraan alqran.com alquoran alkuran.com qurqn.com www.qouran qurañ alquron alqurane belajar al qur an qraan.com quram.com www.alkuran alqurran belajar al quran cepat belajar al quran download belajar al quran mp3 pentingnya belajar al quran youtube belajar al quran belajar ngaji al quran hadist belajar al quran metode belajar al quran belajar menulis al quran al qurian alkoran al koran al quoran al kouran al-quraan.org www.al kuran.com el quoran qur aan.com full qu ran www.qu ran www.qurqn جوجل قران www.quram www.qurhan www.quraan qruan.com www.alqran qeran.com qurana.com www.qeran www.alguran ققران kelas al quran dewasa kelas mengaji al quran kelas pengajian al quran kelas alquran kelas tafsir al quran kelas al quran al baghdadi kelas kemahiran al quran kelas membaca al quran kelas talaqqi al quran jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran,

KLIK ICON TWITTER & FACEBOOK DIBAWAH DAN SHARE INFO DI LAMAN INI BERSAMA  KENALAN ANDA.... Sebarkanlah Ilmu Al-Quran !

0 ulasan:

Catat Ulasan

Borang tempahan khidmat Guru Al-Quran ke rumah anda (Hanya untuk diisi oleh PELANGGAN):

Emelkan maklumat dibawah ke " BursaCourse@gmail.com " ATAU hantar melalui ruang komen dibawah sekali :

==================================================

Tajuk/Email Title: " Tempahan Guru Al-Quran "

Isi emel/content:

- Nama penuh anda/pelajar :
- No. Tel anda :
- E-mel anda :

- Anda ingin sertai Kategori? : (Dewasa ATAU Kanak-Kanak ? Lelaki ATAU Wanita?)

- Hari pengajian yang diingini : (hujung minggu/hari biasa? e.g every Tuesday)
- Waktu pengajian : (pukul berapa? e.g 8.30 pm - 9.30 pm)


- Adakah anda berminat untuk belajar Quran secara online: ( Ya / Tidak )
- Jika ya, nyatakan medium pembelajaran yang diingini: (YM? FB? Skype? Whatsapp? Line?)


- Alamat rumah pelajar: (Kelas akan dibuat secara online jika alamat rumah tidak diisi)
- Negeri anda : (e.g Brunei)

==================================================