Ads 468x60px

Khamis, 29 September 2016

FADILAT MENGAJAR ALQURAN KEPADA ANAK2 DAN KESAN TIDAK MENGAJAR AL QURANAssalamualaikum wbt,

Kebanyakan ibubapa islam menegaskan anak2 mereka untuk berjaya di dalam bidang akademik dan tidak menyedari hakikat tuntutan fardhu mengajar sendiri anak2 kita ilmu Al-Quran.


Disini, mari kita meneliti fadilat mengajar Al-Quran kepada anak-anak/ khusus nya anak2 lelaki dan implikasi dari meninggalkan pengajaran kepada mereka dapat kita lihat dari beberapa Hadis-hadis.

Hadis-hadis Fadilat

Diantara Hadis-hadis fadilat ialah;

1) Diriwayat dari Abdullah bin Samurah ra, kata nya, seorang lelaki datang bertemu dengan Rasulullah s.a.w. dan bertanya: Ya Rasulullah s.a.w., Apakah kelebihan pahla kepada seseorang bapa/ibu yang telah mengajar Al-Quran kepada anak-anak nya? Jawab Rasulullah s.a.w.. “ Al-Quran itu adalah Kalam Allah yang tidak berkesudahan!”.Selepas itu Jibril as telah bertemu dengan Rasulullah s.a.w. dan lantas Rasulalah bertanya soalan yang sama dan mendapat jawapan yang sama. Jibril kemudaian bertanya dengan Israfil dan anih nya Israfil menjawab dgn jawapan yang sama. Kemudian beberapa ketika Jibril pun turun dan bertemu Rasulullah s.a.w. dan berkata; Ya Rasulullah s.a.w., Allah menyampaikan salam keatas engkau, sesiapa yang mengajar anak2 nya dengan Al-Quran, maka pahala nya menyamai amalan haj dan umrah selama 1100 tahun lamanya, dan seolah-olah ia melepaskan 10 ribu hamba dari tuannya, seoalah2 dia berperang bersama Rasulullah s.a.w. dalam 10,000 medan peperangan, seolah2 ia memberi makanan/pakaian kepada 10 000 orang yang kelaparan dan yang perlukan baju. Al-Quran yang di ajarkan itu akan bersesama nya dalam kubur sehingga ia di bangkit kan semula dan ia nya memberatkan TIMBANGAN baik-buruknya sehingga ia menyeberangi Sirat seperti kilat. Al-Quran akan terus berada didalam hatinya sehingga Allah memuliakannya dan ia nya adalah cita2 yang terbaik.”

2) Rasulullah s.a.w. pernah bersabda; “sesiapa yang telah mengajar anak-anak nya membaca Al-Quran ianya lebih baik dari ibadat puasa selama seribu tahun siang nya dan bertahjjud malamnya. Ianya lebih baik dari memberi 1000 dinar sedekah pada orang yang miskin,

3) Anas bin Malik meriwayatkan, Rasulullah s.a.w. pernah bersabda; Sesiapa yang mengajar anak-anak nya dengan Al-Quran, Alla akan membekalkan nya dengan Nur dari tengkoloknya dan ianya menyebabkan semua orang yang awwaliin dan akhirain terpegun melihatnya’.

4) Rasulullah s.a.w. juga bersabda; “ sesiapa yang membaca Al-Quran dan beramal dengan nya, maka Allah akan memakaikan tengkolok diatas kepala-kepala dua ibu bapanya dan terpancar nur dari nya yang lebih cerah dari cahaya matahari.

5) Hak-hak seorang bapa kepada keluarganya adalah;

a) Memberikan nama-nama yang terbaik kepada anak2 nya

b) Mengajar mereka membaca Al-Quran dan meneliti ilmu di dalam nya

c) Mengkhatan anak-anak lelaki mereka

Anak2 yang tidak tahu membaca Al-Quran, maka kedua-dua ibu bapanya berhak menerima balasan di akhirat nanti. Lantas Rasulullah s.a.w. bersabda; “ Neraka Wail di sediakan untuk ibu bapa yang tidak tahu membaca Al-Quran, Adab, dan fardu-fardu dan mereka membesarkan anak2 mereka sebagai orang jahil dan aku pohon Allah lindungkan aku dari keadaan ini.”


    Dari Huzaifah bin Yamani, dan dari Abi Said al Khudri ra dalam satu hadis Marfu’; menyatakan Rasullallah pernah berkata; “ Bahwa terdapat satu kaum yang sedang di seksa oleh Allah dgn azab yang sanagt keras. Terdapat knak-kanak yang sedang mempelajari al Quran dan membaca; “ALHAMDULILLAHI RABBIL ‘Aa LAMIN dan suara itu di dengar oleh Allah dan dengan sebab itu Allah telah mengangkat azab dari kaum itu selama 40 tahun,

    Diriwayat dari At-Turmizi ra dari Hadis Ibnu Abbas ra; Rasulullah s.a.w. pernah berkata; “ Orang-orang yang tiada sedikit pun Al-Quran didalam diri nya sama lah dengan sebuah rumah usang yang menunggu rebah ke bumi”.pIngin menerima tips-tips berkaitan Belajar Al-Quran terus ke emel anda?
....Taip Emel dalam kotak dibawah & Klik Langgan:


Delivered by FeedBurner
belajar al quran online belajar mengaji al quran belajar tajwid al quran belajar tarannum al quran belajar membaca al quran belajar bahasa al quran belajar baca al quran belajar quran belajar membaca al quran online cara mudah belajar al quran belajar mengaji al quran online belajar alquran cara belajar al quran mari belajar al quran belajar mukadam kelas belajar al quran software belajar membaca al quran alquran.com alquram belajar al quran percuma www.alquraan belajar quran al baghdadi hukum belajar al quran belajar tafsir al quran belajar al quran bertajwid al quaraan belajar menghafal al quran aplikasi belajar al quran belajar baca al quran online al quram alqoran downloads al quran search al quran al_qur an alquraan.com software belajar al quran belajar murotal al quran belajar al quran digital belajar baca al quran cepat al qoraan al qauran قرانً a lquran alqaran alqoraan alqran.com alquoran alkuran.com qurqn.com www.qouran qurañ alquron alqurane belajar al qur an qraan.com quram.com www.alkuran alqurran belajar al quran cepat belajar al quran download belajar al quran mp3 pentingnya belajar al quran youtube belajar al quran belajar ngaji al quran hadist belajar al quran metode belajar al quran belajar menulis al quran al qurian alkoran al koran al quoran al kouran al-quraan.org www.al kuran.com el quoran qur aan.com full qu ran www.qu ran www.qurqn جوجل قران www.quram www.qurhan www.quraan qruan.com www.alqran qeran.com qurana.com www.qeran www.alguran ققران kelas al quran dewasa kelas mengaji al quran kelas pengajian al quran kelas alquran kelas tafsir al quran kelas al quran al baghdadi kelas kemahiran al quran kelas membaca al quran kelas talaqqi al quran jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran,

KLIK ICON TWITTER & FACEBOOK DIBAWAH DAN SHARE INFO DI LAMAN INI BERSAMA  KENALAN ANDA.... Sebarkanlah Ilmu Al-Quran !

0 ulasan:

Catat Ulasan

Borang tempahan khidmat Guru Al-Quran ke rumah anda (Hanya untuk diisi oleh PELANGGAN):

Emelkan maklumat dibawah ke " BursaCourse@gmail.com " ATAU hantar melalui ruang komen dibawah sekali :

==================================================

Tajuk/Email Title: " Tempahan Guru Al-Quran "

Isi emel/content:

- Nama penuh anda/pelajar :
- No. Tel anda :
- E-mel anda :

- Anda ingin sertai Kategori? : (Dewasa ATAU Kanak-Kanak ? Lelaki ATAU Wanita?)

- Hari pengajian yang diingini : (hujung minggu/hari biasa? e.g every Tuesday)
- Waktu pengajian : (pukul berapa? e.g 8.30 pm - 9.30 pm)


- Adakah anda berminat untuk belajar Quran secara online: ( Ya / Tidak )
- Jika ya, nyatakan medium pembelajaran yang diingini: (YM? FB? Skype? Whatsapp? Line?)


- Alamat rumah pelajar: (Kelas akan dibuat secara online jika alamat rumah tidak diisi)
- Negeri anda : (e.g Brunei)

==================================================