Ads 468x60px

Selasa, 8 April 2014

Mad

Mad adalah bermaksud menambah atau memanjangkan suara pada huruf-huruf Mad atau huruf-huruf Lin. Kadar Mad disebut sebagai Harakat (tempoh), boleh dikadarkan dengan menggunakan jari yang digenggam dan melepaskan satu persatu jari sebagai tanda satu jari satu harakat. Mad terbahagi kepada 2 iaitu Mad Asli & Mad Far'ie.


MAD ASLI (Mad Tabi'e).
Mad Asli bermaksud Asal-tidak terikat dengan sebarang sebab samaada hamzah atau sukun.
Mad Asli ialah huruf mad yang didahului oleh huruf berbaris:
 • Alif sebelumnya berbaris atas. Kadar bacaanya 2 harakat (kadar melepaskan 2 jari)
 • Wau sebelumnya berbaris depan. Kadar bacaan 2 harakat
 • Ya sebelumnya berbaris bawah. Kadar bacaannya 2 harakat
MAD 'IWADH (Ganti).
Ianya terjadi apabila berhenti bacaan (Wakaf) pada baris Tanwin fathat (Baris dua) ketika ini baris dua dibaca dengan baris satu dan Mad 2 harakat.


MAD FAR'IE.
Mad Far'ie ialah bermaksud tambahan -bergantung dengan suatu sebab dalam pembentukannya. Mad Far'ie mempunyai 2 sebab dalam pembentukannya:
 • Sebab Maknawi- memanjangkan bacaan kerana penafikan sesuatu secara bersungguh-sungguh.
 • Sebab Lafzi-memanjangkan bacaan disebabkan hamzah dan sukun.


Mad 'Aridh Lil Sukun.
Dinamakan Mad 'Aridh Lil Sukun kerana terdapat sukun yang mendatang selepas huruf Mad ketika waqaf. Dibaca 2 harakat kerana pada asalnya ia adalah Mad Asli, dibaca 4 harakat (iaitu martabat pertengahan bagi kadar Mad) kerana seumpama berhimpun dua huruf sukun serta meraikan keadaan asal dan dibaca 6 harakat kerana menyerupai Mad Lazim.


Mad Badal.
Mad Badal ialah huruf Hamzah berada sebelum huruf Mad di dalam satu kalimah dan tidak terdapat huruf Hamzah atau Sukun selepas huruf Mad. Ia dinamakan dengan Mad Badal kerana Huruf Mad tersebut adalah gantian daripada Hamzah. Huruf Hamzah kedua ditukar kepada huruf Mad mengikut baris huruf Hamzah pertama untuk meringankan bacaan. Darikata lainnya asalnya terdapat dua hamzah berturut dalam satu kalimah, maka dibuang hamzah kedua Dan diganti dgn huruf mad sesuai dgn baris huruf hamzah pertama. Mad Badal terjadi dalam 4 keadaan:
 • Mad Badal yang terjadi ketika permulaan dan wasal.
 • Mad Badal yang terjadi ketika wasal sahaja.
 • Mad Badal yang terjadi ketika waqaf sahaja.
 • Mad Badal yang terjadi ketika memulakan bacaan dengannya sahaja (ibtida').
Kadar bacaannya adalah 2 harakat.


Mad Jaiz Munfashil.
Mad Jaiz Munfashil terjadi apabila Huruf Mad bertemu Hamzah dalam dua kalimah iaitu ketika wasal sahaja. Dinamakan Mad Jaiz Munfashil kerana sebahagian daripada Imam-imam Qiraat membolehkan ianya dibaca lebih daripada kadar Mad Asli dan dinamakan Munfashil kerana Huruf Mad dan Hamzah berada di dalam dua kalimah yang berasingan. Rengkasnya huruf mad bertemu huruf hamzah dalam dua kalimah. Kadar harakatnya 4 atau 5 harakat.


Kadar harakatnya harus dibaca 4 atau 5 harakat. Mad Jaiz Munfashil ada dua keadaan dalam Al-Quran berdasarkan kepada kaedah Resam al-Quran:


Mad Jaiz Munfashil Haqiqi
Mad Jaiz Munfashil Haqiqi iaitu kelihatan jelas terpisah antara Huruf Mad dan Hamzah dalam dua kalimah yang berpisah antara keduanya.


Mad Jaiz Munfashil Hukmi
Mad Jaiz Munfashil Hukmi iaitu tidak kelihatan secara jelas Huruf Mad dan Hamzah berpisah dalam dua kalimah. Ia seolah-olah dalam satu kalimah.


Keadaan ini berlaku pada dua situasi:
 • Ya' Al-Nida' (kata seruan) apabila selepasnya ada kalimah yang dimulai dengan Hamzah.
 • Ha' Lil Tanbih apabila selepasnya terdapat Isim Isyara.


Mad Lin.
Lin bermakna Lembut/Lunak. Mad Lin terjadi apabila Huruf Lin bertemu dengan sukun yang mendatang ketika waqaf sahaja.Ia boleh dibaca dengan kadar harakat 2, 4 dan 6.Dinamakan Mad Lin kerana ia terjadi pada Huruf Lin dan boleh dibaca dengan kadar 2, 4 dan 6 kerana ia sebahagian daripada Mad 'Aridh Lil Sukun. (Huruf Lin-Wau dan Ya)


Mad Silah Qasirah.
Mad silah ialah Mad yang terdapat pada Ha' Dhomir. Cara mengenalnya ialah apabila terdapat Ha' Dhomir pada akhir kalimah, sebelumnya terdapat huruf yang berbaris dan selepasnya juga terdapat huruf yang berbaris. Mad Silah Qasirah ialah mad yang terdapat pada ha' dhomir iaitu selepas ha' tidak ada hamzah qat'ie.


Mad Silah Towilah.
Mad silah ialah Mad yang terdapat pada Ha' Dhomir. Cara mengenalnya ialah apabila terdapat Ha' Dhomir pada akhir kalimah, sebelumnya terdapat huruf yang berbaris dan selepasnya juga terdapat huruf yang berbaris. Untuk mengenali Mad Silah Towilah, kita cuma perlu memerhatikan selepas ha' terdapat Hamzah Qat'ie.


Mad Tamkin.
Mad Tamkin berlaku apabila berhimpun dua Ya' pada satu kalimah. Ya' yang pertama mesti berbaris di bawah serta bertasydid dan Ya' yang kedua sukun. Kadarnya 2 Harakat.


Mad Tabi'e Harfi Mukhaffaf.
Hurufnya ada lima Ya, Ra, Ha Tho & Ha hukum ini terdapat pada awal surah sahaja. Kadarnya adalah 2 Harakat.


Mad Wajib Muttasil.
Huruf Mad bertemu huruf Hamzah dalam satu kalimah. Kadarnya adalah 4 atau 5 Harakat sahaja. Dibaca dengan 6 harakat ketika Wakaf (berhenti).


Mad Lazim.
Huruf MAD yang disusuli dengan tanda Sukun Asli tetap di dalam bacaan wasal atau wakaf samaada dalam satu kalimah atau harf (sendi nama). Mad Lazim bermaksud tetap kerana ia harus dibaca dengan 6 Harakat tanpa berubah iaitu disebabkan Sukun dalam wasal atau wakaf. Mad Lazim mengandungi 3 jenis:
 1. Mad Lazim Harfi Mukhaffaf Mukhaffaf bermaksud ringan iaitu senang menyebutnya kerana tidak bertasydid dan tidak berdengung. Ianya hanya terdapat pada awal surah sahaja.
 2. Mad Lazim Kalimi Muthaqqal Muthaqqal bermaksud berat iaitu susah untuk menyebutnya disebabkan ada tasydid pada sukunnya. terjadi selepas huruf Mad terdapat sabdu dalam satu kalimah.
 3. Mad Lazim Harfi Musaqqal. Hukum ini terdapat pada awal surah sahaja.
 4. Mad Lazim Kalimi Mukhaffa. Selepas huruf Mad terdapat huruf berbaris mati.


Ingin menerima tips-tips berkaitan Belajar Al-Quran terus ke emel anda?
....Taip Emel dalam kotak dibawah & Klik Langgan:


Delivered by FeedBurner
belajar al quran online belajar mengaji al quran belajar tajwid al quran belajar tarannum al quran belajar membaca al quran belajar bahasa al quran belajar baca al quran belajar quran belajar membaca al quran online cara mudah belajar al quran belajar mengaji al quran online belajar alquran cara belajar al quran mari belajar al quran belajar mukadam kelas belajar al quran software belajar membaca al quran alquran.com alquram belajar al quran percuma www.alquraan belajar quran al baghdadi hukum belajar al quran belajar tafsir al quran belajar al quran bertajwid al quaraan belajar menghafal al quran aplikasi belajar al quran belajar baca al quran online al quram alqoran downloads al quran search al quran al_qur an alquraan.com software belajar al quran belajar murotal al quran belajar al quran digital belajar baca al quran cepat al qoraan al qauran قرانً a lquran alqaran alqoraan alqran.com alquoran alkuran.com qurqn.com www.qouran qurañ alquron alqurane belajar al qur an qraan.com quram.com www.alkuran alqurran belajar al quran cepat belajar al quran download belajar al quran mp3 pentingnya belajar al quran youtube belajar al quran belajar ngaji al quran hadist belajar al quran metode belajar al quran belajar menulis al quran al qurian alkoran al koran al quoran al kouran al-quraan.org www.al kuran.com el quoran qur aan.com full qu ran www.qu ran www.qurqn جوجل قران www.quram www.qurhan www.quraan qruan.com www.alqran qeran.com qurana.com www.qeran www.alguran ققران kelas al quran dewasa kelas mengaji al quran kelas pengajian al quran kelas alquran kelas tafsir al quran kelas al quran al baghdadi kelas kemahiran al quran kelas membaca al quran kelas talaqqi al quran jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran,

KLIK ICON TWITTER & FACEBOOK DIBAWAH DAN SHARE INFO DI LAMAN INI BERSAMA  KENALAN ANDA.... Sebarkanlah Ilmu Al-Quran !

0 ulasan:

Catat Ulasan

Borang tempahan khidmat Guru Al-Quran ke rumah anda (Hanya untuk diisi oleh PELANGGAN):

Emelkan maklumat dibawah ke " BursaCourse@gmail.com " ATAU hantar melalui ruang komen dibawah sekali :

==================================================

Tajuk/Email Title: " Tempahan Guru Al-Quran "

Isi emel/content:

- Nama penuh anda/pelajar :
- No. Tel anda :
- E-mel anda :

- Anda ingin sertai Kategori? : (Dewasa ATAU Kanak-Kanak ? Lelaki ATAU Wanita?)

- Hari pengajian yang diingini : (hujung minggu/hari biasa? e.g every Tuesday)
- Waktu pengajian : (pukul berapa? e.g 8.30 pm - 9.30 pm)


- Adakah anda berminat untuk belajar Quran secara online: ( Ya / Tidak )
- Jika ya, nyatakan medium pembelajaran yang diingini: (YM? FB? Skype? Whatsapp? Line?)


- Alamat rumah pelajar: (Kelas akan dibuat secara online jika alamat rumah tidak diisi)
- Negeri anda : (e.g Brunei)

==================================================