Ads 468x60px

Jumaat, 4 Oktober 2013

Cara Mengajar Kanak-Kanak Mengaji Quran

Assalamualaikum

Kali ini saya nak kongsi sedikit pengalaman mengajar anak membaca Quran ni.

Kebanyakan ibu bapa sekarang ni lebih menekankan supaya anak-anak dapat membaca dalam usia yang masih kecil, tetapi tidak ramai yang menekankan pengajaran Quran kepada anak-anak.

Tadi ada dengar radio Ikim dan ustazah ada bgtau yang sbnrnya sebelum ibu bapa mula mengajar anak2 membaca, sepatutnya mulakan dengan mengajar Quran terlebih dahulu.Bila anak2 mudah menerima bacaan Quran dia akn lebih mudah terima pelajaran lain.

Kadang2 kita sbg ibu bapa pun tak begitu fasih dalam membaca Quran.jd ini dijadikan alasan utk tidak mengajar anak dirumah dan lebih suka mengupah ustaz/ustazah untuk mengajar.Sbnrnya itu tak salah, tp biasanya apabila kita hntar pd ustaz/ustazah anak2 kita sudah besar dan bersekolah.

Apakata kalau kita mulakan mengajar anak mengenal Quran bermula pada usia yang awal.Tak perlu mengajar tajwid atau makhraj2 yg susah.cukup sekadar perkenalkan huruf dan baris2 dalam Quran.

Apabila anak2 dah pandai menyebut huruf2 dan membaca beberapa sambungan ayat,bolehla kita mengupah ustaz/ustazah utk dtg ke rumah atau ke rumah mrk.Pada masa yg sama kita pun boleh sertai mrk jg.sama2 bljr makhraj huruf yg betul dan tajwid yg betul.

Itu lebih baik drp kita xpernah mengajar anak langsung.jd anak2 akan lebih menghormati kita sbg ibu bapa dan guru mereka.Ini merupakan cdngan yg ustazah kat ikim tu sarankan.Saya setuju sgt dgn cdgan tu sb dulu saya pun diajar oleh ayah sblm saya dihantar kpd guru Quran.Jadi secara tidak lgsg kita akn lebih menghargai ibu bapa kita.

Pengalaman saya mengajar anak sendiri mmg mencabar kesabaran jg.Sb bdk2 ni dia cepat letih dan bosan dgn benda2 yg duduk setempat ni.Jadi biasanya saya cuma hanya akan ajar anak saya 5 minit je sehari.Lebih drp tu dia akn mula mengamuk dan tak boleh nak fokus.

Tak perlu nak paksa anak2 ni.Cukup sekadar mengikut kemampuan mereka.Ajar sikit2 asalkan mereka dapat terima inputnya.Sbg contoh anak saya, ms sy ajar ayat2 pnjg skit mst dia xleh nk sebut dan mula mengamuk cakap xreti dan xtahu.Jadi saya ckp ikut je dulu,lepas tu stop.Saya stop utk hr tu tanpa paksa dia buat sampai pandai.Tetapi esoknya bila kita suruh baca apa yg smlm dia xboleh baca,laju je dia boleh baca.Sbnr nya bdk2 ni dia cpt tangkap, cuma mgkin waktu tu dia dh penat dan xleh nk fokus.Jadi kita stop je dulu dan sambung pada masa yg lain.Kadang2 sy hnya ajar anak saya 2/3 minit je sb dia dh xboleh fokus lg.

Bdk2 kecil mmg dia akan cpt hilang fokus, jadi jgn paksa sgt. Biarkan mereka bljr sikit asalkan diorg tidak hilang minat terus klu di paksa2.Cari masa yg sesuai utk ajar mereka.Contohnya selepas subuh atau sewaktu org lain tiada dirumah.Waktu tu mmg saya tgk amat mudah anak saya dpt apa yg diajar.





Ingin menerima tips-tips berkaitan Belajar Al-Quran terus ke emel anda?
....Taip Emel dalam kotak dibawah & Klik Langgan:


Delivered by FeedBurner
belajar al quran online belajar mengaji al quran belajar tajwid al quran belajar tarannum al quran belajar membaca al quran belajar bahasa al quran belajar baca al quran belajar quran belajar membaca al quran online cara mudah belajar al quran belajar mengaji al quran online belajar alquran cara belajar al quran mari belajar al quran belajar mukadam kelas belajar al quran software belajar membaca al quran alquran.com alquram belajar al quran percuma www.alquraan belajar quran al baghdadi hukum belajar al quran belajar tafsir al quran belajar al quran bertajwid al quaraan belajar menghafal al quran aplikasi belajar al quran belajar baca al quran online al quram alqoran downloads al quran search al quran al_qur an alquraan.com software belajar al quran belajar murotal al quran belajar al quran digital belajar baca al quran cepat al qoraan al qauran قرانً a lquran alqaran alqoraan alqran.com alquoran alkuran.com qurqn.com www.qouran qurañ alquron alqurane belajar al qur an qraan.com quram.com www.alkuran alqurran belajar al quran cepat belajar al quran download belajar al quran mp3 pentingnya belajar al quran youtube belajar al quran belajar ngaji al quran hadist belajar al quran metode belajar al quran belajar menulis al quran al qurian alkoran al koran al quoran al kouran al-quraan.org www.al kuran.com el quoran qur aan.com full qu ran www.qu ran www.qurqn جوجل قران www.quram www.qurhan www.quraan qruan.com www.alqran qeran.com qurana.com www.qeran www.alguran ققران kelas al quran dewasa kelas mengaji al quran kelas pengajian al quran kelas alquran kelas tafsir al quran kelas al quran al baghdadi kelas kemahiran al quran kelas membaca al quran kelas talaqqi al quran

KLIK ICON TWITTER & FACEBOOK DIBAWAH DAN SHARE INFO DI LAMAN INI BERSAMA  KENALAN ANDA.... Sebarkanlah Ilmu Al-Quran !

0 ulasan:

Catat Ulasan

Borang tempahan khidmat Guru Al-Quran ke rumah anda (Hanya untuk diisi oleh PELANGGAN):

Emelkan maklumat dibawah ke " BursaCourse@gmail.com " ATAU hantar melalui ruang komen dibawah sekali :

==================================================

Tajuk/Email Title: " Tempahan Guru Al-Quran "

Isi emel/content:

- Nama penuh anda/pelajar :
- No. Tel anda :
- E-mel anda :

- Anda ingin sertai Kategori? : (Dewasa ATAU Kanak-Kanak ? Lelaki ATAU Wanita?)

- Hari pengajian yang diingini : (hujung minggu/hari biasa? e.g every Tuesday)
- Waktu pengajian : (pukul berapa? e.g 8.30 pm - 9.30 pm)


- Adakah anda berminat untuk belajar Quran secara online: ( Ya / Tidak )
- Jika ya, nyatakan medium pembelajaran yang diingini: (YM? FB? Skype? Whatsapp? Line?)


- Alamat rumah pelajar: (Kelas akan dibuat secara online jika alamat rumah tidak diisi)
- Negeri anda : (e.g Brunei)

==================================================