Ads 468x60px

Jumaat, 29 November 2013

PEKERJAAN YANG HALAL LAGI DIBERKATI : Mengajar AlQuran

Dalam kehidupan kita seharian, kadangkala kita akan berdepan dengan pelbagai cabaran hidup dan masalah. Ini termasuk isu-isu yang berkaitan dengan kekeluargaan mahupun pekerjaan.
            Bagi mencari huraian, Islam mengajar kita untuk melihat dari sudut yang lebih luas, dan tidak hanya dari pandangan yang sempit.
            Lihatlah bagaimana Rasulullah SAW cuba menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh seorang sahabat, Abu Umamah ra, sepertimana yang diriwayatkan oleh Imam Abu Daud : “Pada suatu hari, Rasulullah SAW masuk ke masjid, lalu terserempak seorang sahabat yang dikenali sebagai Abu Umamah ra.
            Rasulullah SAW bersabda kepadanya : “Wahai Abu Umamah, aku lihat engkau duduk di masjid bukan pada waktu solat, kenapa?” Jawab Abu Umamah : “Bebanan masalah dan hutang menyelubungiku, wahai Rasulullah!” Jawab Rasulullah : “Mahukah kamu aku ajarkan suatu bacaan jika kamu membacanya Allah akan menghilangkan rasa dukacita dan melangsaikan hutangmu?” Abu Umamah menjawab: “Ya, wahai Rasulullah.” Baginda bersabda: “Apabila tiba waktu pada pagi dan petang bacalah : (maksudnya) “Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada dukacita dan kesusahan; aku berlindung denganMu daripada lemah dan malas; aku berlindung denganMu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung denganMu daripada bebanan hutang dan penindasan manusia.”
            Lihatlah,  dan fikirkanlah, walaupun Abu Umamah hanya menyatakan beliau sedang berdukacita, dan dalam keadaan berhutang, namun baginda Nabi SAW menunjukkan sebab-sebab sebenarnya, lebih dari sekadar masalah kewangan sahaja.
            Sebagai huraian, selain dari mengajar Abu Umamah berdoa, meminta perlindungan Allah dari rasa dukacita dan sedih, baginda SAW juga mengajar beliau supaya berlindung daripada sifat lemah dan malas, pengecut dan bakhil serta bebanan hutang dan penindasan manusia.
            Maka boleh kita fahami, bahawa kita perlu mencari huraian dan jalan keluar dari sudut yang lebih luas. Sebagai contoh, apabila seorang pekerja itu mendapati pendapatan yang diperolehinya tidak mencukupi. Maka perlu difikirkan dan dicari huraian apakah sebab berlaku sedemikian?
            Adakah ianya kerana kurang daya usaha dan ketidaksediaan bekerja lebih masa? Atau adakah kerana gaya kehidupan yang mewah sehingga perbelanjaan melebihi pendapatan yang diperolehi? Atau adakah kerana akibat kurang kemahiran?
            Setelah dikenalpasti puncanya, apakah langkah dan tindakan yang perlu kita lakukan? Tidakkah kita perlu meningkatkan kemahiran diri, merancang perbelanjaan dengan bijak, berusaha keras dan bersungguh-sungguh, dan juga terus berdoa kepada Allah?
            Selain dari berusaha keras untuk menambah pendapatan diri dan keluarga, kita juga perlu memastikan sumber pekerjaan kita bertepatan dengan apa yang dianjurkan Islam.
Firman Allah yang bermaksud : “Wahai orang-orang yang beriman! Makanlah dari benda-benda yang baik (yaani halal) yang telah Kami berikan kepada kamu,  dan bersyukurlah kepada Allah, jika kamu hanya menyembahnya.” – Surah Al-Baqarah : 172
Berdasarkan ayat ini, terdapat dua panduan penting dalam mencari rezeki: pertama: perlu dipastikan hasil pekerjaan kita daripada sumber yang halal serta bersih, dan tidak daripada sumber yang haram seperti perjudian, arak dan sebagainya.
Ingatlah, perkara yang halal dan haram itu sudah jelas dan nyata dalam agama. Sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Sesungguhnya yang halal itu telah nyata, dan haram juga telah nyata, dan di antara keduanya perkara-perkara yang samar dan tidak nyata.” Hadis riwayat Abu Daud.
Sebagai seorang Muslim yang bertanggungjawab, kita perlu menyelidiki sumber rezeki yang kita perolehi. Jika tidak pasti kehalalannya, bertanyalah kepada pakar agama bagi mendapatkan kepastian. Janganlah berjudi. Janganlah memakan harta orang lain tanpa haq.
Kedua: Sikap amanah dan bertanggungjawab dalam pekerjaan. Iaitu tidak bersikap sambil lewa atau mencuri masa, dengan melakukan kerja-kerja lain yang tiada kena mengena dengan tugasan kerja harian.
Semoga dengan ini, kita berazam untuk mencapai ciri-ciri pekerja yang cemerlang.
Dengan ilmu pengetahuan, ketekunan, amanah, mentaliti positif, dan rela bekerja keras. Marilah kita pastikan suapan makanan bagi isteri dan anak-anak kita adalah halal, dan pakaian kita dan mereka juga yang halal, agar kehidupan keluarga kita mendapat keredhaan dan keberkatan daripada Allah.

Ingin menerima tips-tips berkaitan Belajar Al-Quran terus ke emel anda?
....Taip Emel dalam kotak dibawah & Klik Langgan:


Delivered by FeedBurner
belajar al quran online belajar mengaji al quran belajar tajwid al quran belajar tarannum al quran belajar membaca al quran belajar bahasa al quran belajar baca al quran belajar quran belajar membaca al quran online cara mudah belajar al quran belajar mengaji al quran online belajar alquran cara belajar al quran mari belajar al quran belajar mukadam kelas belajar al quran software belajar membaca al quran alquran.com alquram belajar al quran percuma www.alquraan belajar quran al baghdadi hukum belajar al quran belajar tafsir al quran belajar al quran bertajwid al quaraan belajar menghafal al quran aplikasi belajar al quran belajar baca al quran online al quram alqoran downloads al quran search al quran al_qur an alquraan.com software belajar al quran belajar murotal al quran belajar al quran digital belajar baca al quran cepat al qoraan al qauran قرانً a lquran alqaran alqoraan alqran.com alquoran alkuran.com qurqn.com www.qouran qurañ alquron alqurane belajar al qur an qraan.com quram.com www.alkuran alqurran belajar al quran cepat belajar al quran download belajar al quran mp3 pentingnya belajar al quran youtube belajar al quran belajar ngaji al quran hadist belajar al quran metode belajar al quran belajar menulis al quran al qurian alkoran al koran al quoran al kouran al-quraan.org www.al kuran.com el quoran qur aan.com full qu ran www.qu ran www.qurqn جوجل قران www.quram www.qurhan www.quraan qruan.com www.alqran qeran.com qurana.com www.qeran www.alguran ققران kelas al quran dewasa kelas mengaji al quran kelas pengajian al quran kelas alquran kelas tafsir al quran kelas al quran al baghdadi kelas kemahiran al quran kelas membaca al quran kelas talaqqi al quran jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran,

KLIK ICON TWITTER & FACEBOOK DIBAWAH DAN SHARE INFO DI LAMAN INI BERSAMA  KENALAN ANDA.... Sebarkanlah Ilmu Al-Quran !

0 ulasan:

Catat Ulasan

Borang tempahan khidmat Guru Al-Quran ke rumah anda (Hanya untuk diisi oleh PELANGGAN):

Emelkan maklumat dibawah ke " BursaCourse@gmail.com " ATAU hantar melalui ruang komen dibawah sekali :

==================================================

Tajuk/Email Title: " Tempahan Guru Al-Quran "

Isi emel/content:

- Nama penuh anda/pelajar :
- No. Tel anda :
- E-mel anda :

- Anda ingin sertai Kategori? : (Dewasa ATAU Kanak-Kanak ? Lelaki ATAU Wanita?)

- Hari pengajian yang diingini : (hujung minggu/hari biasa? e.g every Tuesday)
- Waktu pengajian : (pukul berapa? e.g 8.30 pm - 9.30 pm)


- Adakah anda berminat untuk belajar Quran secara online: ( Ya / Tidak )
- Jika ya, nyatakan medium pembelajaran yang diingini: (YM? FB? Skype? Whatsapp? Line?)


- Alamat rumah pelajar: (Kelas akan dibuat secara online jika alamat rumah tidak diisi)
- Negeri anda : (e.g Brunei)

==================================================