Ads 468x60px

Isnin, 18 November 2013

Baca dan pelajarilah Al-Quran

Katakanlah (Wahai Muhammad), "Sesungguhnya jika sekalian manusia dan jin berkumpul dengan tujuan untuk membuat dan mendatangkan yang serupa dengan Al-Quran ini, nescaya mereka tidak akan dapat membuat dan mendatangkan yang serupa dengannya, sekalipun sebahagian mereka menjadi pembantu bagi yang lain".   (Al-Quran, al-Isra' 17:88)


Ayat diatas menjelaskan akan bukti bahawa Al-Quran merupakan suatu mukjizat agung yang tidak akan dapat dihasilkan oleh manusia mahupu jin. Umat islam dituntut agar mempercayai Al-Quran sebagai ayat-ayat Allah yang diturunkan melalui Jibril kepada Nabi Muhammad SAW. Di dalam suatu hadis ada disebutkan, daripada Uthman r.a. bahawa Rasulullah SAW bersabda (maksudnya):

Sebaik-baik kamu adalah orang yang mahu mempelajari al-Quran dan mengajarkannya kepada orang lain.   (Riwayat al-Bukhari)

Tidak kira sama ada anda mahir atau tidak di dalam membaca al-Quran, ganjaran yang banyak tetap menanti. Di dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh al-Bukhari dan Muslim, Rasululah pernah bersabda bahawa orang yang gemar membaca al-Quran dan mahir dalam membacanya kelak akan bersama golongan mereka yang mulia dan berbakti, manakala orang yang masih merangkak-rangkak di dalam membaca al-Quran maka dia akan mendapat dua pahala.

Amat rugilah mereka yang tidak mahu membaca al-Quran. Di dalam suatu hadis yang lain, ada diceritakan tentang kelebihan untuk membaca dan mempelajari kitab suci al-Quran. Daripada Abu Hurairah r.a., beliau berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda (maksudnya):

Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah satu rumah Allah, lalu membaca kitab Allah dan mempelajarinya, melainkan akan turun ketenangan kepada mereka; mereka akan diliputi rahmat; mereka akan dinaungi para malaikat dan Allah akan menyebut-nyebut mereka di hadapan malaikat yang ada di sisi-Nya.   (Hadis riwayat Muslim)

Hebatnya mempelajari Al-Quran sehinggakan kita dibolehkan untuk iri hati kepada seseorang yang diberi kemampuan untuk menghafal Al-Quran lalu dia membacanya siang malam. Hal ini disebut di dalam suatu hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim. Iri hati disini bukanlah untuk membenci, sebaliknya untuk menjadi faktor pendorong bagi membolehkan kita menuruti jejak langkah mereka.

Kelebihan Al-Quran tidak hanya terhad kepada di dunia sahaja. Daripada Abu Umamah r.a., beliau berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda (maksudnya):

Bacalah Al-Quran kerana pada hari Kiamat kelak dia akan datang memberikan syafaat kepada pembacanya.   (Hadis riwayat Muslim)

Oleh itu ayuh ! Marilah kita membaca dan mempelajari Al-Quran. Tiada ruginya kita membaca dan mempelajari Al-Quran. Bagi mereka yang telah mahir, rajin-rajinlah mengajarkan mereka yang belum mahir.

Janganlah kita hanya menunggu akan bulan Ramadhan untuk mempelajari atau membaca Al-Quran. Mulakanlah daripada sekarang. Bacalah Al-Quran... bacalah sekurang-kurangnya satu ayat sehari...

Ingin menerima tips-tips berkaitan Belajar Al-Quran terus ke emel anda?
....Taip Emel dalam kotak dibawah & Klik Langgan:


Delivered by FeedBurner
belajar al quran online belajar mengaji al quran belajar tajwid al quran belajar tarannum al quran belajar membaca al quran belajar bahasa al quran belajar baca al quran belajar quran belajar membaca al quran online cara mudah belajar al quran belajar mengaji al quran online belajar alquran cara belajar al quran mari belajar al quran belajar mukadam kelas belajar al quran software belajar membaca al quran alquran.com alquram belajar al quran percuma www.alquraan belajar quran al baghdadi hukum belajar al quran belajar tafsir al quran belajar al quran bertajwid al quaraan belajar menghafal al quran aplikasi belajar al quran belajar baca al quran online al quram alqoran downloads al quran search al quran al_qur an alquraan.com software belajar al quran belajar murotal al quran belajar al quran digital belajar baca al quran cepat al qoraan al qauran قرانً a lquran alqaran alqoraan alqran.com alquoran alkuran.com qurqn.com www.qouran qurañ alquron alqurane belajar al qur an qraan.com quram.com www.alkuran alqurran belajar al quran cepat belajar al quran download belajar al quran mp3 pentingnya belajar al quran youtube belajar al quran belajar ngaji al quran hadist belajar al quran metode belajar al quran belajar menulis al quran al qurian alkoran al koran al quoran al kouran al-quraan.org www.al kuran.com el quoran qur aan.com full qu ran www.qu ran www.qurqn جوجل قران www.quram www.qurhan www.quraan qruan.com www.alqran qeran.com qurana.com www.qeran www.alguran ققران kelas al quran dewasa kelas mengaji al quran kelas pengajian al quran kelas alquran kelas tafsir al quran kelas al quran al baghdadi kelas kemahiran al quran kelas membaca al quran kelas talaqqi al quran jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran, jawatan kosong, guru quran, kerja, part time mengajar al-Quran,

KLIK ICON TWITTER & FACEBOOK DIBAWAH DAN SHARE INFO DI LAMAN INI BERSAMA  KENALAN ANDA.... Sebarkanlah Ilmu Al-Quran !

0 ulasan:

Catat Ulasan

Borang tempahan khidmat Guru Al-Quran ke rumah anda (Hanya untuk diisi oleh PELANGGAN):

Emelkan maklumat dibawah ke " BursaCourse@gmail.com " ATAU hantar melalui ruang komen dibawah sekali :

==================================================

Tajuk/Email Title: " Tempahan Guru Al-Quran "

Isi emel/content:

- Nama penuh anda/pelajar :
- No. Tel anda :
- E-mel anda :

- Anda ingin sertai Kategori? : (Dewasa ATAU Kanak-Kanak ? Lelaki ATAU Wanita?)

- Hari pengajian yang diingini : (hujung minggu/hari biasa? e.g every Tuesday)
- Waktu pengajian : (pukul berapa? e.g 8.30 pm - 9.30 pm)


- Adakah anda berminat untuk belajar Quran secara online: ( Ya / Tidak )
- Jika ya, nyatakan medium pembelajaran yang diingini: (YM? FB? Skype? Whatsapp? Line?)


- Alamat rumah pelajar: (Kelas akan dibuat secara online jika alamat rumah tidak diisi)
- Negeri anda : (e.g Brunei)

==================================================