Ads 468x60px

Jumaat, 13 September 2013

HUKUM BELAJAR AL QURAN - WAJIB !

Mempelajari Al-Quran hukumya wajib berdasarkan hadis di bawah:
Sabda Rasulullah SAW:
"Menuntut ilmu adalah satu kewajipan ke atas setiap muslim dan muslimah"

Kita semua berpendapat bahawa solat itu wajib, tetapi adakah sempurna solat jika kita tidak pandai membaca Al Quran?Maka belajar membaca Al Quran hukumnya wajib. Dalam masyarakat kita masih menganggap remeh tentang belajar Al Quran ini.Tetapi ketahuilah apabila membaca surah yang wajib dibaca dalam solat iaitu Al Fatihah dalam keadaan tajwid yang tidak betul adakah solat kita sah?

Sampai bila kita hendak menegakkan ego kita dengan mengatakan bahawa kita telah khatam Al Quran semasa kita kecil, dan sekarang tidak perlu lagi belajar Al Quran kerana kita telah khatam berkali-kali? Tidakkah kita mengetahui bahawa walaupun kita telah belajar Al-Quran masih banyak kesalahan yang perlu diperbaiki, apatah lagi jika kita tidak langsung belajar?

Jadi dengan kesempatan yang ada ini, marilah kita bersama-sama memperindahkan bacaan Al Quran ini dengan bacaan yang betul kerana seutama-utama ibadat sunat ialah membaca Al Quran.Pandang sahaja Al Quran sudah dapat pahala, apatah lagi kita membacanya.Sesungguhnya Al Quran itu membawa rahmat kepada pembacanya.

Hapuskanlah keegoan kita dengan membaca Al Quran, kalam Allah yang sangat indah tiada tandingannya. Sibukkanlah diri kita dengan Al quran semasa di dunia, InsyaAllah di akhirat nanti akan diberikan ganjaran yang setimpal oleh Allah.Menangislah atau berusahalah sampai menangis apabila membaca Al Quran kerana air mata itu bukti keinsafan, bukti rendahnya kita disisi Allah, bukti kita hanyalah hamba yang hina di sisi Allah.

Ingatlah sebelum terlambat, sebelum nyawa kita di penghujung, sebelum kita tua, sebelum kita sakit, sebelum kita sibuk, sebelum hati kita mati oleh perkara dunia.

BELAJARLAH AL-QURAN..CARILAH KEREDHAAN ALLAH, INSYAALLAH KITA AKAN SENTIASA BERADA DALAM NAUNGANNYA..INGATLAH SEBELUM TERLEWAT....

Ingin menerima tips-tips berkaitan Belajar Al-Quran terus ke emel anda?
....Taip Emel dalam kotak dibawah & Klik Langgan:


Delivered by FeedBurner
belajar al quran online belajar mengaji al quran belajar tajwid al quran belajar tarannum al quran belajar membaca al quran belajar bahasa al quran belajar baca al quran belajar quran belajar membaca al quran online cara mudah belajar al quran belajar mengaji al quran online belajar alquran cara belajar al quran mari belajar al quran belajar mukadam kelas belajar al quran software belajar membaca al quran alquran.com alquram belajar al quran percuma www.alquraan belajar quran al baghdadi hukum belajar al quran belajar tafsir al quran belajar al quran bertajwid al quaraan belajar menghafal al quran aplikasi belajar al quran belajar baca al quran online al quram alqoran downloads al quran search al quran al_qur an alquraan.com software belajar al quran belajar murotal al quran belajar al quran digital belajar baca al quran cepat al qoraan al qauran قرانً a lquran alqaran alqoraan alqran.com alquoran alkuran.com qurqn.com www.qouran qurañ alquron alqurane belajar al qur an qraan.com quram.com www.alkuran alqurran belajar al quran cepat belajar al quran download belajar al quran mp3 pentingnya belajar al quran youtube belajar al quran belajar ngaji al quran hadist belajar al quran metode belajar al quran belajar menulis al quran al qurian alkoran al koran al quoran al kouran al-quraan.org www.al kuran.com el quoran qur aan.com full qu ran www.qu ran www.qurqn جوجل قران www.quram www.qurhan www.quraan qruan.com www.alqran qeran.com qurana.com www.qeran www.alguran ققران kelas al quran dewasa kelas mengaji al quran kelas pengajian al quran kelas alquran kelas tafsir al quran kelas al quran al baghdadi kelas kemahiran al quran kelas membaca al quran kelas talaqqi al quran

KLIK ICON TWITTER & FACEBOOK DIBAWAH DAN SHARE INFO DI LAMAN INI BERSAMA  KENALAN ANDA.... Sebarkanlah Ilmu Al-Quran !

0 ulasan:

Catat Ulasan

Borang tempahan khidmat Guru Al-Quran ke rumah anda (Hanya untuk diisi oleh PELANGGAN):

Emelkan maklumat dibawah ke " BursaCourse@gmail.com " ATAU hantar melalui ruang komen dibawah sekali :

==================================================

Tajuk/Email Title: " Tempahan Guru Al-Quran "

Isi emel/content:

- Nama penuh anda/pelajar :
- No. Tel anda :
- E-mel anda :

- Anda ingin sertai Kategori? : (Dewasa ATAU Kanak-Kanak ? Lelaki ATAU Wanita?)

- Hari pengajian yang diingini : (hujung minggu/hari biasa? e.g every Tuesday)
- Waktu pengajian : (pukul berapa? e.g 8.30 pm - 9.30 pm)


- Adakah anda berminat untuk belajar Quran secara online: ( Ya / Tidak )
- Jika ya, nyatakan medium pembelajaran yang diingini: (YM? FB? Skype? Whatsapp? Line?)


- Alamat rumah pelajar: (Kelas akan dibuat secara online jika alamat rumah tidak diisi)
- Negeri anda : (e.g Brunei)

==================================================