Ads 468x60px

Jumaat, 20 September 2013

Hukum Basmallah

Dalam post kali ni saya akan berkongsi pulak tentang Hukum Bacaan Basmallah. Kalau post yang lepas saya telah pun menerangkan tentang Hukum Bacaan Isti'azah.

Para ulama’ telah pun bersepakat bahawa hukum membaca Al-Basmallah di setiap awal surah adalah sunat kerana kalimah Al-Basmallah telah tertulis padanya. Tetapi tidak termasuk di dalam hukum sunat ini pada surah al-Fatihah kerana Al-Basmallah adalah satu daripada ayat daripadanya, maka hukum membaca Al-Basmallah pada awal surah al-Fatihah adalah wajib.

Begitu juga tidak termasuk di dalam hukum sunat ini ialah surah al-Baraah, atau at-Taubah. Ini kerana apabila anda hendak memulakan bacaan pada surah al-Baraah, anda tidak diharuskan memulakannya dengan Al-Basmallah kerana ia tidak tertulis pada surah al-Baraah. Dan selain itu juga surah al-Baraah diturunkan ketika berlakunya peperangan.

Tapi, bagaimana pula sekiranya anda memulakan bacaan di pertengahan surah? Perlukah dimulakan dengan Al-Basmallah?

Jawapannya ialah sunat anda memulakan bacaan dengan Al-Basmallah ketika dipertengahan surah atau di mana-mana bahagian ayat di dalam al-Quran. Ini kerana Nabi telah bersabda di dalam satu hadisnya yang diriwayatkan oleh Abdu Daud yang bermaksud:

“Setiap perkara baik yang tidak dimulai dengan Bismillahir-Rahmanir-Rahim, maka terputuslah keberkatannya” (Riwayat Abu Daud)

Saya rasa kita semua sudah sedia maklum dengan lafaz al-Basmallah ni kan. Lafaznya adalah seperti di bawah:

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

Ertinya :  Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Sekarang mari kita sama-sama melihat  bagaimana  cara untuk memulakan bacaan al-Basmallah diantara dua surah. Sekiranya anda telah menamatkan bacaan pada akhir sesuatu surah, kemudian ingin meneruskan pula bacaan anda dengan surah yang baru, maka anda diharuskan memulakan bacaan dengan tiga cara di bawah.

1) Cara yang pertama ini adalah anda berhenti di akhir surah dan berhenti pada Basmallah. Kemudian dengan nafas yang baru anda memulakan bacaan awal ayat surah yang baru. Inilah cara yang paling utama untuk anda gunakan. Sebagai contoh sila lihat ayat di bawah.

إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ ٱلۡأَبۡتَرُ () بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ () قُلۡ
يَـٰٓأَيُّہَا ٱلۡڪَـٰفِرُونَ


Bagi contoh di atas ialah dari akhir surah al-Kauthar. Maksud tanda bulat bewarna merah itu ialah tempat untuk berhenti. Selepas akhir ayat surah tersebut, anda berhentikan bacaan. Kemudian membaca Basmallah dan berhenti. Dan kemudian dengan nafas baru anda menyambung dengan surah baru, iaitu surah al-Kafirun.

2) Cara yang kedua pula ialah anda berhenti diakhir surah. Kemudian anda menyambung bacaan Basmallah dengan awal surah. Anda boleh lihat contoh di bawah:

إِنَّآ أَعۡطَيۡنَـٰكَ ٱلۡكَوۡثَرَ () بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ  قُلۡ يَـٰٓأَيُّہَا ٱلۡڪَـٰفِرُونَ

Dalam contoh di atas kalau anda perhatikan, diantara Basmallah dan awal surah al-Kafirun tidak terdapat tanda berhenti, iaitu yang saya tandakan dengan bulat berwarna merah. Ini untuk menunjukkan bahawa anda terus menyambung bacaan diantara Basmallah dengan awal surah.

3) Untuk cara yang ketiga pula ialah anda menyambungkan semuanya sekali, iaitu menyambungkan terus bacaan akhir surah, Basmallah dan awal surah sekaligus dengan satu nafas. Anda boleh lihat contoh ayat di bawah:

إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ ٱلۡأَبۡتَرُ  بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ  قُلۡ يَـٰٓأَيُّہَا ٱلۡڪَـٰفِرُونَ

Pada contoh di atas, dapat diperhatikan bahawa tiada langsung tempat untuk berhentikan bacaan samada di akhir surah atau Basmallah. Ini kerana anda menyambungkan terus semuanya. Ini selalunya cara yang digunakan oleh para penghafaz al-Quran.

Ini supaya mereka dapat mengulang hafazan mereka dalam waktu yang singkat. Tetapi kalau anda nak menggunakan juga cara yang ketiga ini tidak menjadi masalah, asalkan anda mempunyai nafas yang panjang.

Namun perlu saya ingatkan di sini bahawa terdapat satu cara yang tidak dibolehkan untuk membacanya. Ini kerana sekiranya anda menggunakan cara bacaan ini, ianya akan menimbulkan sangkaan yang salah iaitu Basmallah adalah akhir daripada surah. Sila lihat contoh di bawah:

إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ ٱلۡأَبۡتَرُ بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ () قُلۡ يَـٰٓأَيُّہَا ٱلۡڪَـٰفِرُونَ

Perhatikan tanda berhenti iaitu bulat bewarna merah yang saya letakkan di akhir Basmallah. Ini menunjukkan bahawa anda memberhentikan bacaan pada Basmallah, tetapi sebelum itu anda telah pun menyambungkan bacaan di akhir surah dan Basmallah. Cara inilah yang tidak dibolehkan seperti yang telah saya terangkan di atas.


Ingin menerima tips-tips berkaitan Belajar Al-Quran terus ke emel anda?
....Taip Emel dalam kotak dibawah & Klik Langgan:


Delivered by FeedBurner
belajar al quran online belajar mengaji al quran belajar tajwid al quran belajar tarannum al quran belajar membaca al quran belajar bahasa al quran belajar baca al quran belajar quran belajar membaca al quran online cara mudah belajar al quran belajar mengaji al quran online belajar alquran cara belajar al quran mari belajar al quran belajar mukadam kelas belajar al quran software belajar membaca al quran alquran.com alquram belajar al quran percuma www.alquraan belajar quran al baghdadi hukum belajar al quran belajar tafsir al quran belajar al quran bertajwid al quaraan belajar menghafal al quran aplikasi belajar al quran belajar baca al quran online al quram alqoran downloads al quran search al quran al_qur an alquraan.com software belajar al quran belajar murotal al quran belajar al quran digital belajar baca al quran cepat al qoraan al qauran قرانً a lquran alqaran alqoraan alqran.com alquoran alkuran.com qurqn.com www.qouran qurañ alquron alqurane belajar al qur an qraan.com quram.com www.alkuran alqurran belajar al quran cepat belajar al quran download belajar al quran mp3 pentingnya belajar al quran youtube belajar al quran belajar ngaji al quran hadist belajar al quran metode belajar al quran belajar menulis al quran al qurian alkoran al koran al quoran al kouran al-quraan.org www.al kuran.com el quoran qur aan.com full qu ran www.qu ran www.qurqn جوجل قران www.quram www.qurhan www.quraan qruan.com www.alqran qeran.com qurana.com www.qeran www.alguran ققران kelas al quran dewasa kelas mengaji al quran kelas pengajian al quran kelas alquran kelas tafsir al quran kelas al quran al baghdadi kelas kemahiran al quran kelas membaca al quran kelas talaqqi al quran

KLIK ICON TWITTER & FACEBOOK DIBAWAH DAN SHARE INFO DI LAMAN INI BERSAMA  KENALAN ANDA.... Sebarkanlah Ilmu Al-Quran !

0 ulasan:

Catat Ulasan

Borang tempahan khidmat Guru Al-Quran ke rumah anda (Hanya untuk diisi oleh PELANGGAN):

Emelkan maklumat dibawah ke " BursaCourse@gmail.com " ATAU hantar melalui ruang komen dibawah sekali :

==================================================

Tajuk/Email Title: " Tempahan Guru Al-Quran "

Isi emel/content:

- Nama penuh anda/pelajar :
- No. Tel anda :
- E-mel anda :

- Anda ingin sertai Kategori? : (Dewasa ATAU Kanak-Kanak ? Lelaki ATAU Wanita?)

- Hari pengajian yang diingini : (hujung minggu/hari biasa? e.g every Tuesday)
- Waktu pengajian : (pukul berapa? e.g 8.30 pm - 9.30 pm)


- Adakah anda berminat untuk belajar Quran secara online: ( Ya / Tidak )
- Jika ya, nyatakan medium pembelajaran yang diingini: (YM? FB? Skype? Whatsapp? Line?)


- Alamat rumah pelajar: (Kelas akan dibuat secara online jika alamat rumah tidak diisi)
- Negeri anda : (e.g Brunei)

==================================================