Ads 468x60px

Khamis, 26 September 2013

Belajar & Mengajar Al Qur'an - Tips utk guru D.Furqan

Saya belajar Al Qur'an tiga kali seminggu. Cara guru saya ini mengajar ada satu keistimewaan iaitu dia kreatif dalam menerangkan hukum tajwid. Contohnya, dia akan kata begini...

1. Huruf "ر" apabila barisnya di bawah, bunyinya nipis, mulut awak jangan muncung. Masa sebut "نصير" kena buka mulut dan sengih sampai habis.

2. Huruf "ذ dan ظ" dibaca dengan tiada desir. Tiada desir maknanya tiada angin. Jangan tekan kuat, baca ringan saja. Jika awak baca berdesir (ada angin) itu sudah jadi huruf "ز". Huruf "ز" kena sebut dengan desir... Zzzai...

3. Perkataan "لن تغني", pada huruf "غ" itu jangan baca tersentak (tugh') walau pun ada tanda sukun. Awak seret huruf "غ" itu dalam mulut.

Perkataan-perkataan yang diguna oleh guru saya ini seperti "sengih sampai habis" dan "seret dalam mulut" cepat melekat di otak saya. Walau pun hanya sehari dalam seminggu mengaji di depan dia, saya mendapat manfaat. Biasanya saya membaca sekitar lima muka surat sahaja dan mencatit teguran-tegurannya dalam buku nota.

Guru saya menegur kesalahan dalam bacaan secara berperingkat. Contohnya dia fokus kepada bab mad asli dan wajibbal ghunnah sahaja di peringkat awal.

guru saya ada berpesan, apabila kita belajar mengaji Al Qur'an, kita harus pasang niat untuk mengajar orang lain apabila kita sudah mahir. Ada satu hadis sahih riwayat Al Bukhari yang berbunyi,

"خير كم من تعلم القران و علمه"

bermaksud sebaik-baik kamu adalah orang yang belajar Al Qur'an dan mengajarkannya.

Pesan mereka lagi, kita jangan cepat patah semangat dengan mengatakan lidah kita sudah keras untuk dilentur. Antara motivasi yang boleh kita berikan kepada diri sendiri ialah maksud sebuah hadis sahih diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim,

"Orang yang mahir Al Qur'an akan berada di kalangan malaikat-malaikat yang mereka itu merupakan juru tulis mulia dan lurus. Sedang seseorang yang tidak lancar membaca Al Qur'an tetapi terus berusaha membacanya dengan susah-payah, dia akan mendapat pahala dua kali ganda."
 
Dalam kelas ini saya belajar Bahasa Al Qur'an secara harfiah iaitu menterjemah ayat-ayatnya perkataan demi perkataan. Kursus ini menggunakan kitab susunan Ustaz Rani Osman iaitu ada 30 buah, setiap satu kitab untuk satu juzuk.

Di peringkat awal, agak sukar memahami struktur Bahasa Al Qur'an dengan nahu sarafnya. Selepas beberapa bulan ia boleh difahami dan ketika ini kami sudah mula menterjemah juzuk ketiga. Kami bermula dengan menterjemah satu muka surat sahaja di setiap sesi kelas pada peringkat awal dulu tapi kini kami menterjemah empat muka surat sekali gus.

Mempelajari Al Qur'an bukanlah setakat hendak tahu membacanya tetapi juga harus mentadabbur dan menghayati isi kandungannya. Sesungguhnya Al Qur'an itu amat bernilai dan wajar kita mensyukurinya, menyayanginya, meyakininya, mengamalkan apa yang terkandung di dalamnya, meninggikannya dan menyampaikannya.

Beberapa hari lalu sahabat saya, Sapura, meminta bantuan saya untuk mengajar dia mengaji. Saya memenuhi permintaannya dengan senang hati. Kelasnya bermula hari ini. Alhamdulillah, saya bersyukur dapat berkongsi ilmu dengan sahabat saya dan saya juga sedia membantu orang lain yang mahu belajar mengaji Al Qur'an.Ingin menerima tips-tips berkaitan Belajar Al-Quran terus ke emel anda?
....Taip Emel dalam kotak dibawah & Klik Langgan:


Delivered by FeedBurner
belajar al quran online belajar mengaji al quran belajar tajwid al quran belajar tarannum al quran belajar membaca al quran belajar bahasa al quran belajar baca al quran belajar quran belajar membaca al quran online cara mudah belajar al quran belajar mengaji al quran online belajar alquran cara belajar al quran mari belajar al quran belajar mukadam kelas belajar al quran software belajar membaca al quran alquran.com alquram belajar al quran percuma www.alquraan belajar quran al baghdadi hukum belajar al quran belajar tafsir al quran belajar al quran bertajwid al quaraan belajar menghafal al quran aplikasi belajar al quran belajar baca al quran online al quram alqoran downloads al quran search al quran al_qur an alquraan.com software belajar al quran belajar murotal al quran belajar al quran digital belajar baca al quran cepat al qoraan al qauran قرانً a lquran alqaran alqoraan alqran.com alquoran alkuran.com qurqn.com www.qouran qurañ alquron alqurane belajar al qur an qraan.com quram.com www.alkuran alqurran belajar al quran cepat belajar al quran download belajar al quran mp3 pentingnya belajar al quran youtube belajar al quran belajar ngaji al quran hadist belajar al quran metode belajar al quran belajar menulis al quran al qurian alkoran al koran al quoran al kouran al-quraan.org www.al kuran.com el quoran qur aan.com full qu ran www.qu ran www.qurqn جوجل قران www.quram www.qurhan www.quraan qruan.com www.alqran qeran.com qurana.com www.qeran www.alguran ققران kelas al quran dewasa kelas mengaji al quran kelas pengajian al quran kelas alquran kelas tafsir al quran kelas al quran al baghdadi kelas kemahiran al quran kelas membaca al quran kelas talaqqi al quran

KLIK ICON TWITTER & FACEBOOK DIBAWAH DAN SHARE INFO DI LAMAN INI BERSAMA  KENALAN ANDA.... Sebarkanlah Ilmu Al-Quran !

0 ulasan:

Catat Ulasan

Borang tempahan khidmat Guru Al-Quran ke rumah anda (Hanya untuk diisi oleh PELANGGAN):

Emelkan maklumat dibawah ke " BursaCourse@gmail.com " ATAU hantar melalui ruang komen dibawah sekali :

==================================================

Tajuk/Email Title: " Tempahan Guru Al-Quran "

Isi emel/content:

- Nama penuh anda/pelajar :
- No. Tel anda :
- E-mel anda :

- Anda ingin sertai Kategori? : (Dewasa ATAU Kanak-Kanak ? Lelaki ATAU Wanita?)

- Hari pengajian yang diingini : (hujung minggu/hari biasa? e.g every Tuesday)
- Waktu pengajian : (pukul berapa? e.g 8.30 pm - 9.30 pm)


- Adakah anda berminat untuk belajar Quran secara online: ( Ya / Tidak )
- Jika ya, nyatakan medium pembelajaran yang diingini: (YM? FB? Skype? Whatsapp? Line?)


- Alamat rumah pelajar: (Kelas akan dibuat secara online jika alamat rumah tidak diisi)
- Negeri anda : (e.g Brunei)

==================================================